BOZPforum.cz Magazín Logo

Máte strach z kontroly oblastního inspektorátu práce? A je takový strach oprávněný? Dost možná ano. V minulém roce oblastní inspektoráty práce provedly 9 092 kontrol se zaměřením na bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP) a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení. 933 kontrol (cca 10%) bylo na udání, tedy podnět občanů. Inspektoři se dále účastnili šetření více než osmi stovek pracovních úrazů.

Oblastní inspektoráty práce uložily v roce 2018 sankce v souhrnné výši 299 359 611 Kč. Do této výše jsou započteny i sankce za porušení v oblasti pracovněprávních vztahů a nelegálního zaměstnávání. Celkový počet kontrol provedených inspektoráty práce byl 28 206, což znamená, že průměrná sankce na jednu kontrolu byla 10 613 Kč.

Při kontrolách bylo odhaleno celkem 20 324 nedostatků v oblasti BOZP. Nejčastějším nedostatkem bylo nedostatečné vyhodnocení rizik možného ohrožení života a zdraví zaměstnanců. Jde však o “obecnou” definici, pod kterou se dá skrýt téměř každé dílčí porušení a je tedy spíše nic neříkající.

Nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách

Na základě zkušeností odborně způsobilé osoby, byly vytipovány a sepsány nejčastější závady na pracovištích, zjišťované oblastními inspektoráty práce.

O těchto si můžete přečíst v dřívějším článku: “BOZP a PO na pracovišti – praktické tipy a rady.”

O tom, jak taková kontrola OIP probíhá, jsme psali zde: “Inspektorát práce – kontrola BOZP a zkušenosti s ní

Jak se na kontroly díváte vy?

Co i o kontrolách myslíte? Je jich dost? Jsou dostatečně četné? Jsou sankce dost vysoké? A plní kontroly a navazující sankce svůj hlavní účel, tedy donutit zaměstnavatele řádně plnit své povinnosti v oblasti BOZP? Nebo se míjí účinkem?

Podělte se o své názory v komentářích…

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram