BOZPforum.cz Magazín Logo

Co si budeme nalhávat – přiznejme si pravdu. Většina řidičů porušuje nějakým způsobem dopravní předpisy. Nemusí jít nutně jen o rychlou jízdu. Časté je nezastavení na stopce, špatné přejíždění z pruhu do pruhu, nedávání znamení o změně směru jízdy nebo nevěnování se plně řízení vozidla, např. pro telefonování nebo občerstvení. Co ale dělat, když vás vedoucí zaměstnanec nutí s takovým řidičem cestovat a vám se spolujízda zdá až příliš riskantní?

Představte si situaci, kdy pravidelně jezdíte na pracovní cesty. Do místa určení vás ale veze firemním vozidlem kolega. A kolega je řidič, řekněme, že přinejmenším ne zrovna opatrný. Spolujízda se tak rychle mění ve zlý sen.

50 / 90 / 130 km/hod pro řidiče není strop, ale spíše minimum. Cestou si v autě zapálí. Po cigaretě se potřebuje napít – opět za jízdy, pak dostane chuť na něco dobrého… a protože má stále ruce plné práce, tedy jídla, tak chudák ani nemá jak zapnout blinkry. Stopka sem, stopka tam, zleva dobrý, tak jedem.

Možná to zní až moc přitaženě za vlasy, ale taková je bohužel velmi častá realita českých silnic.

Spolujízda vás přímo ohrožuje – jak se zachovat?

Jak se ale má a jak se vlastně může zachovat zaměstnanec, který má s riskujícím řidičem – hazardérem ve vozidle jet?

Pokud si uvědomíte, že řidič porušil dopravní předpisy, pak je vhodné jej na to upozornit. Pokud ani opakované upozornění nepomůže, máte v zásadě tři možnosti:

  1. Překousnout řidičovo chování a doufat, že se nic nestane.
  2. Donutit řidiče zastavit, vystoupit z vozidla a dost možná si tím zachránit život.
  3. Donutit řidiče, aby vám řízení vozidla přenechal, pokud máte dostatečné zkušenosti a potřebné oprávnění.

Překousnout řidičovo chování

Překousnout řidičovo chování a riskování nejen jeho vlastního života, ale, především i života vašeho, je asi tou nejhorší možnou variantou, kterou rozhodně nelze doporučit. Taková spolujízda rozhodně nevede do růžové zahrady.

Málo kdo má charakter na to, ozvat se a trvat si na svém. Uvědomte si ale, možné následky – lze je vidět dnes a denně v každých večerních zprávách.

Nebojte se! Buďte nekompromisní a riskování vlastního života rozhodně netolerujte! Každá taková spolujízda může být vaše poslední!

Vystoupit z vozidla…

Pokud vystoupíte z vozidla, dost možná nesplníte požadovaný pracovní úkol v cíli cesty. O takovém rozhodnutí je rozhodně nutné informovat zaměstnavatele a řádně mu věc opodstatnit. Zaměstnavatel by z takového chování pro vás neměl (a vlastně ani nesmí) vyvozovat negativní důsledky.

Dle odst. (2), § 106, Zákoníku práce, je zaměstnanec oprávněn odmítnout výkon práce, o níž má důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jeho život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných fyzických osob; takové odmítnutí není možné posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.

Což je v tomto případě naplněno. Riskantní jízda v rozporu s dopravními předpisy může končit okamžitou smrtí všech členů osádky a to zcela jistě je bezprostřední i závažný způsob.

V tomto případě by se měl zaměstnavatel zachovat tak, že okamžitě kontaktuje neukázněného řidiče a vyjasní mu, jak se věci mají a že předpisy je nutno respektovat, popř. pro vás poslat náhradní odvoz.

V praxi se dá ale spíše očekávat, že si budete muset zajistit dopravu zpět do firmy svépomoci. Zaměstnavatel bude dost možná značně rozhořčen a zřejmě vás nechá přijet MHD. Možná teprve až s chladnou hlavou pochopí, jak se věci mají.

Převzít řízení vozidla

Pravděpodobně nejlepší varianta pro všechny strany je, pokud za neukázněného řidiče převezmete řízení. Avšak pouze za předpokladu, že:

  • k tomu máte od zaměstnavatele oprávnění;
  • jste pro řízení firemního vozidla zdravotně způsobilí;
  • jste pro řízení firemního vozidla odborně způsobilí;
  • máte dostatek praktických zkušeností při řízení konkrétního vozidla.

A co kouření ve vozidle?

Zde je situace zcela jasná. Jednak kouření odporuje zásadám bezpečné jízdy, protože řidič se při kouření zkrátka nemůže plně věnovat řízení a za druhé, pokud je ve vozidla byť jen jeden nekuřák, tento nesmí být dle písm. e), odst. (4), § 106, Zákoníku práce, vystaven účinkům kouření.

Rozuzlení – spolujízda nesmí být utrpením

Rozhodně jde o nezávidění hodnou situaci. Nikdo se na vás však nemůže zlobit za to, že dbáte na vlastní život a vlastní zdraví. Na druhou stranu… Je potřeba celou věc nepřehánět, nezneužívat a při překročení maximální dovolené rychlosti o pár km/hod na prázdném, rovném úseku nové silnice, hned nevyvolávat paniku.

A jak jste na tom s řízením vy? Respektujete předpisy? A pokud cestujete jako spolujezdci, vyžadujete ze strany řidiče jejich dodržování a věnování se plně řízení vozidla?

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 3.7 / 5. Počet hodnotících: 7

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram