BOZPforum.cz Magazín Logo

Požár na Sibiři dosáhl biblických rozměrů a dotkne se každého z nás!

Mohlo by vás také zajímat
2. 8. 2019
Ing. Vít Hofman

https://youtube.com/watch?v=ab1K8RlNuJE

U nás se o tom moc nemluví, nepíše. Občas nějaká zmínka. Tak vám to možná uniklo, ale od června hoří Sibiř. Hoří miliony hektarů lesů. A dost možná jde o největší požár novodobé historie, který bude mít nedozírné následky!

Požár je tak velký, že nejde jen o místní katastrofu, ale katastrofu globálních rozměrů. Teplo uvolněné při požáru dost možná ovlivňuje teploty na celé planetě. Stejně tak extrémní množství uvolněných zplodin hoření znamená, že spáleniště můžete cítit, ať jste kde jste.

Že jde opravdu o katastrofu extrémních rozměrů svědčí i fakt, že dým z požáru lze snadno pozorovat i z vesmíru (viz foto).

Satelitní snímek požáru na Sibiři
Satelitní snímek požáru na Sibiři (zdroj: NASA)

Uhasit takový požár je extrémně technicky, organizačně, materiálně, lidsky i finančně náročné. Ruští hasiči ani ve spojení s armádou, která byla k požáru rovněž vyslána, pravděpodobně nemají šanci požár dostat pod kontrolu. Zde je asi jedinou možností vytvořit a koordinovat národní spojenectví.

Ruští hasiči v současné době hasí přibližně 150 ohnisek požáru, což je skutečně extrémní počet. Avšak hašení dalších, více než 300 ohnisek, která leží především v nedostupných lokalitách, předem vzdali. Požár hoří od severo-východní části Ruska až k jihu, k hranicím s Mongolskem. Už i Mongolsko, včetně jeho hlavního města Ulaanbaatar.

Donald Trump Rusku nabídl pomocnou ruku. Snad nebude pan prezident Putin příliš hrdý a pomoc co nejrychleji přijme.

Problém je v tom, že požár se stále zvětšuje. Navíc nehoří jen lesní porost, ale také rašeliniště. Zatímco konkrétní část lesa hoří v řádu hodin, rašeliniště mohou hořet, žhnout a doutnat i týdny či dokonce měsíce. Navíc i jejich hašení je mnohem komplikovanější.

Co na požár říká planeta?

Je to začarovaný kruh. Nejen, že požár sám o sobě ohřívá a dusí planetu, ale zničil již tolik stromů na tak obrovské ploše (dle odhadů doposud již na více než 12 000 000 hektarů), že i globální schopnost životního prostředí absorbovat emise oxidu uhličitého je značně snížena. Méně absorbovaného oxidu stromy znamená rychlejší oteplování.

Rychlejší oteplování planety znamená mimo jiné rychlejší tání ledovců a to zase znamená…

Zkrátka jde o globálně tak významnou katastrofu, že si minimálně zaslouží vaši pozornost. Zapomeňte na chvíli na vaše malicherné problémy. Pojďme všichni doufat, že se požár podaří co nejdříve dostat pod kontrolu a dopady pro planetu a nás budou jen minimální.

Další informace

Rozhovor na DVTV s Martinem Legnerem z HZČR Středočeského kraje:

Hašení některých ložisek požárů probíhá pomocí letecké techniky.

Fotogalerie

Obrázky zachycují rozšiřování požáru a šíření kouře v čase (Source: https://siberiantimes.com; Picture: @krasnoyarsk.science)

Vesnice Vanavara v oblasti Krasnoyarsk (Source: https://siberiantimes.com; Picture: Black Kolibri)

Protestující ruští občané v Krasnoyarskské oblasti (Source: https://siberiantimes.com)

Zakouřené ruské město Barnaul (Source: https://siberiantimes.com)

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
66
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram