BOZPforum.cz Magazín Logo

Mimořádná inspekce mobilního jeřábu po nehodě

Mohlo by vás také zajímat
10. 10. 2019
Petr Vítek

V druhé polovině roku 2018 došlo k převrácení mobilního jeřábu Terex AC35 o maximální nosnosti 35 tun.

Příčina nehody jeřábu

Dle vyjádření jeřábníka byla příčinou nehody školácká chyba, respektive nevhodné zakotvení. Jeřáb byl odstaven se spuštěnými opěrami a koly odlehlými od země, přičemž na druhý den chtěl jeřábník provést promazání výložníku. Jeřábník výložník zvednul, vysunul a začal otáčet jeřábovou nástavbou tak, aby mohl následně výložník přes zádní část jeřábu sklopit do vodorovné polohy a promazat.
Neuvědomil si, že opěry má pouze spuštěné pod jeřáb, tedy není zakotven na plnou opěrnou bázi. Při otáčení došlo ke ztrátě stability a jeřáb se převrátil na pravý bok. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění a ani k poškození dalšího zařízení, veškeré škody byly pouze na jeřábu.

Postavení jeřábu na kola si vyžádalo specialisty

Na místo nehody byl povolán servisní tým Ti kran servis s.r.o., který uvedl jeřáb do stavu, jež následně umožnil manipulace s jeřábem a jeho zvednutí zpět na kola. Bylo tedy nezbytné na místě demontovat jednotlivé výsuvné sekce výložníku včetně mechanismu jeho vysouvání, viz obr. č. 2, 3. Jelikož byly výsuvné sekce na několika místech deformovány, bylo nezbytné také vyřezání těchto deformovaných míst tak, aby mohly být jednotlivé sekce zasunuty do sebe a přepraveny k další opravě.

Převrácený jeřáb Terex AC35 kvůli školácké chybě
Obrázek 2

Převrácený jeřáb Terex AC35 kvůli školácké chybě
Obrázek 3

Převrácený jeřáb byl zpět na kola postaven za pomoci dvou mobilních jeřábů. Před touto manipulací byly na levé straně vysunuty opěry pro zabránění převrácení jeřábu na druhou stranu v případě jeho rychlého překlopení.

Co vše bylo nehodou poškozeno?

Při sumarizaci škod byly na místě zjištěny tři deformované výsuvné sekce výložníku, deformovaná pístní tyč hydraulického válce zdvihu PZ opěry a poškozené lano zdvihu. Mimo to byla poškozena kabina řidiče a pochůzná část podvozku. Újmu utrpěl také chladič a některé komponenty motoru podvozku.

Pro zjištění dalších škod byl jeřáb převezen do areálu společnosti Ti kran servis s.r.o. ve Sviadnově, kde byl našimi specialisty navržen další postup kontroly. Ten se mimo jiné sestával také z demontáže výsuvných částí opěr. Na podvozkové i nástavbové části jeřábu bylo vytipováno několik desítek míst, na nichž byla provedena nedestruktivní defektoskopická kontrola. Na mnohých z těchto míst byly zjištěny praskliny, viz obr. č. 4, na kterém jsou tyto praskliny zakroužkovány a některé z nich jsou znázorněny na fotografiích.

Převrácený jeřáb Terex AC35 kvůli školácké chybě
Obrázek 4

Značný význam mimořádné inspekce jeřábu

Stejně jako v mnoha předchozích případech se nám i zde ukázalo, že pečlivá kontrola jeřábu po nehodě je nezbytná, byť se na první pohled v rámci vizuální prohlídky zdá, že je jeřáb v pořádku, resp. že místa vad jsou zřejmá. Nejsou-li skryté vady v rámci mimořádné inspekce či zvláštního posouzení odhaleny, může se z jeřábu v budoucnu stát past jak pro jeřábníka, tak i pro revizního technika jež provádí jeho pravidelné hodnocení technického stavu.

Petr Vítek
Petr Vítek Author
jednatel společnosti Ti kran servis s.r.o. Tel: +420 725 835 019 E-mail: [email protected]

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram