O přenosné hasící přístroje je nutné řádně pečovat. Jinak se může stát, že v případě potřeby nebudou funkční. Své o tom ví mladíci, kterým se při vaření vznítil olej na pánvičce.
Na druhou stranu otázka: “Je rozumné, pokoušet se hořící olej na pánvi uhasit práškovým hasícím přístrojem?” Příliš ne. Jednak hrozí rozprsknutí hořícího oleje mimo pánvičku a tím možnost vytvoření dalšího ložiska požáru no a pak také ty vedlejší škody v podobě celé kuchyně od prášku.
Lepšími alternativami může být pánvičku přikrýt pokličkou, plechem na pečení nebo čímkoliv nehořlavým, včetně mokrého hadru nebo ji něčím nehořlavým, co je po ruce (např. hlína z květináče, sůl nebo snad i cukr) zasypat a při nejhorším ji prostě vynést z bytu ven a nechat ji v klidu dohořet a zchladnout.
Prvním krokem však vždy musí být odstranit zdroj tepla – tedy vypnout sporák!
Každopádně stále je lepší variantou hasit požár pánvičky práškovým hasícím přístrojem, než vodou.
Aktéři dnešního videa si vyzkoušeli jak hasičák, tak i hašení vodou. Obě varianty ale nefungovaly dle plánu.