BOZPforum.cz Magazín Logo

Co je třeba splnit, když si zavážíme nebezpečné věci sami a zásobujeme se jimi?

Mohlo by vás také zajímat
29. 9. 2020
Michal Varnavčin

Dnes si krátce řekneme něco k Dohodě ADR, tedy Evropské dohodě o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí z pohledu podniků, které se potřebují zásobovat a neví z jakého konce uchopit jejich vztah k tomuto předpisu.

Co to jsou nebezpečné věci?

Nejdříve si však musíme říct, co to jsou nebezpečné věci a jak je poznáme. Abychom citovali…zzzzZzZZZZz…. Vy dva, kteří chcete přesnou definici nebezpečných věcí podle Dohody ADR, odkážu Vás na stranu 32 dole (Sdělení MZVČR č. 23/2019 Sb. m. s.). Tam ji najdete. Vy ostatní snad přijmete, že nebezpečné věci často úzce kopírují nebezpečnost podle nařízení CLP a poznáme je tak, že budou podle Dohody ADR klasifikovány někým jiným jako nebezpečné. Například v oddílu 14 bezpečnostního listu najdeme dost informací. Většinou. Přestože někdy nejsou přesné. A někdy úplně chybí. Ale tento článek není ani o mém rantu na téma kvality bezpečnostních listů, ani není jeho cílem vysvětlit přesný způsob klasifikace nebezpečných věcí.

Příklady nebezpečných věcí

Rád bych ale uvedl příklady některých nebezpečných věcí, které se velmi často ve firmách vykytují. Například o těch tento článek skutečně je:

Příklad dopravy nebezpečných věcí v dodávkovém vozidle pracovníků údržby

  • barvy;
  • laky;
  • ředidla;
  • detergenty;
  • aerosoly;
  • láhve s technickými plyny;
  • dezinfekce (vzpomínáte, když Covid byl ještě in?);
  • nafta;
  • benzín;
  • technický líh;
  • nebezpečné odpady;
  • baterie a jejich odpad;
  • a pomalu všechny předměty, které je obsahují;
  • a mnoho mnoho dalších, klidně nám napište do komentáře.

Ale oleje ne. Ani AdBlue. Alespoň jsem žádný takový mazací olej ještě neviděl a rád si od Vás nechám pootevřít obzory. Pozor na rozdíly klasifikace podle zákona o požární ochraně, CLP a Dohodu ADR. Vyznat se v tom je někdy dost zábavné.

Dodržení ustanovení ADR

Jak už asi pomalu předpokládáte, článek nevznikl za účelem toho, aby Vás informoval, že se Vás nic z toho netýká. Takže pokud se Vám nepodaří vyjmout některou z nebezpečných věcí z platnosti Dohody ADR, pak je třeba dodržet její ustanovení. A vzhledem k tomu, že provádíme vlastní zásobování podniku, tak můžeme rovnou vyškrtnout článek 1.1.3.1.(c) (strana 16 pro zvědavé), který byla naše největší šance na úplné vynětí z Dohody ADR – nepředpokládám, že by tohle četly soukromé osoby, které se chystají převážet za účelem vlastní spotřeby. Pak už nám jenom zbývají částečná vynětí pro omezené a podlimitní množství. (Poznámka autora: ne vždy nám zůstanou jen tyto možnosti, ale buď jsou příliš specifické, není na ně prostor nebo obojí).

Rád bych však, s ohledem k tomu, kde tento článek budete číst, zmínil i rizika pro případ, že se Vám skutečně podaří z Dohody ADR konkrétní přepravu vyjmout. Pamatujte na to, že nebezpečí Vámi převážených věcí nezmizí tím, že je vyjmete z působení Dohody ADR. Pouze požadavek na dodržení Dohody ADR. Na to pamatujte až chytnete řidiče, jak převáží tyhle látky nezabezpečené podle příslušných (zákonem vyžadovaných) norem jako ČSN EN 12195-1. Protože riziko je vyšší přítomností i malého množství nebezpečných věcí. A to pro všechny zúčastněné: Vás, případné zasahující jednotky, ostatní účastníky provozu, kteří by Vám chtěli pomoci nebo životní prostředí.

Jak na to?

Podlimitní množství je celkové množství nebezpečných věcí na dopravní jednotce (ne vozidle, pozor!) než hodnoty uvedené v článku 1.1.3.6., tedy méně než 1000j pro přepravní kategorii 3, 333j pro kategorii 2 a 20 pro kategorii 1. (pozn. Autora: Zase jich existuje více a je to komplikovanější, ale prostor! Strana 18).

Když jedete v „podlimitu“, potřebujete: Správně a řádně označit nebezpečné věci, dodržet požadavky na manipulaci, zajištění, nakládku a vykládku, více informací naleznete na blogu společnosti TST Saqia s.r.o.

Je to nejpodobnější přepravě v běžném režimu, ale v tomto případě nemusíte mít:

  • Běžnou povinnou výbavu (stačí jen 2 kg hasící přístroj).
  • Osvědčení o školení řidiče (stačí školení osob podílejících na přepravě nebezpečných věcí).
  • Písemné pokyny (stačí nemít nic).
  • POZOR! Stále je třeba například přepravní doklad, který by Vám měl (stejně jako řádně označené a zabalené zboží) předat odesílatel.

Omezené množství je méně v jednom obalu než hodnoty uvedené u každé nebezpečné věci. Většinou 5, 1 a 0,5j. Ale někdy taky 0,12. Zároveň však musejí být zabaleny ještě v jednom vnějším obalu. Celková hmotnost obalu musí být do 30 kg nebo v případě, že se jedná o strečovací fólii 20 kg. Poznáte je podle diamantíku s černým vrchním a spodním rohem (Google „omezené množství ADR“ a vyskočí na vás fotka). Dejte si pozor! Pro aplikaci výjimky pro omezené množství je třeba dodržet obě podmínky a oba obaly! Vyjmutím z vnějšího obalu zamezujete použití této výjimky a přecházíte zpátky do podlimitu nebo běžného režimu se všemi podmínkami.

Když jedete ve vynětí, potřebujete (pozor, řešíme menší množství): Opět správně a řádně klasifikovat a označit – i když v tomto případě černobílým diamantíkem. Avšak už nepotřebujete ani PHP nebo přepravní doklad. Pozor, stále je nutno osobu proškolit jako osobu podílející se na přepravě nebezpečných věcí – třeba aby věděli, jak s tím zacházet a jak to převážet. Zase jsem tomu u nás na webu věnoval článek, tak se kdyžtak stavte. Hasící přístroj sice podle Dohody ADR potřeba není, ale něco jiného Vám řekne selský rozum.

Co je to školení osob podílejících se na přepravě nebezpečných věcí? Stačí mi školení referentů?

Tu otázku jsem dostal dneska a jsem jí stále trošku plný. Záleží, jak ho postavíte a kým bude školené, ale 99,9 % těchto školení stačit nebude. Je třeba řidiče (a mimochodem i ostatní personál v systému, například příslušné skladníky) vyškolit jako osoby podílející se na přepravě nebezpečných věcí podle kapitoly 1.3 Dohody ADR. To vyžaduje seznámení s předpisem a vysvětlení také problematiky nastíněné výše. A bylo by fajn, kdyby to dělal DGSA.

A nakonec, třeba myslet na běžný režim. Ten je taková kombinace všeho výše, a ještě něco navíc. Ale při odesílání, přepravě i příjmu nebezpečných věcí v běžném režimu musíte ustanovit odborně způsobilého poradce (§23, 111/1994 Sb.).

Michal Varnavčin
Bezpečnostní poradce ADR, BOZP a PO ze společnosti TST Saqia s.r.o. z Fryštáku u Zlína. Rád Vám poradím s ADR nebo bezpečnostními listy. Pokud Vás článek zaujal, stavte se na www.saqia.cz pro další články. A pokud budete potřebovat školení nebo přímo poradce ADR, tak se stavte k nám. Nebo zavolejte (+420 737 259 335). Nebo napište e-mail ([email protected]). Nebo mě nějak překvapte. Ale mile prosím! (Moje oblíbená květina je tulipán)

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram