Přenášení nádob – hrnců s horkým tekutým pokrmem, ať už jde o polévky, omáčky nebo např. čistý olej, je jednou z nejrizikovějších činností v kuchyni.
Přenášení těchto nádob by mělo být omezeno na minimum, vhodným uspořádáním kuchyně a vhodnou organizací práce.
Vždy je ideální, vařit jen v takových nádobách, které dokáže přenášet jedna osoba. Přenášení ve více osobách je mnohem rizikovější.
Podlaha kuchyně musí být udržována v perfektním stavu, vždy řádně odmaštěná, povrch musí být protiskluzný a stejně tak pracovní obuv. Před manipulací je nutné vždy zkontrolovat a případně i připravit manipulační cestu. Odstranit překážky, případně odstranit také mastnoty či vlhkost.
Před manipulací je také nutné vzít si vhodné pomůcky, zejména rukavice proti popálení. Ostantí osoby na pracovišti musejí být o úmyslu zahájit přenášení nádoby s horkým pokrmem, řádně informovány. Nesmí se stát, že se např. zaměstnanec rychle otočí a žduchne do osoby přenášející hrnec. Dle potřeby ostatní osoby ustoupí do bezpečné vzdálenosti.
Proti malým šplíchnutím chrání oděv s dlouhými nohavicemi. Často dojde ke šplíchnutí směrem na hrudník a břicho či genitálie. Proto je vhodné mít zapnutý oděv až ke krku a nejlépe mít zástěru. Obuv by měla být uzavřená.
Přesto je vhodné s rizikem popálení se v kuchyni horkou kapalinou počítat a mít v dosahu připravenou sprchu k rychlému ochlazení popálených míst. Chladí se vždy vlažnou vodou, nikoliv přímo ledovou.