Požár oleje ve fritéze a hašení vodou

UPOZORNĚNÍ! VIDEO OBSAHUJE EXPLICITNÍ NÁSILÍ.
VIDEO NENÍ VHODNÉ PRO OSOBY MLADŠÍ 18 LET A OSOBY SLABŠÍ POVAHY!
Video je zde umístěno čistě z důvodu prevence a pro vzdělávací účely.

Rozhodně není dobrým nápadem, pokusit se uhasit hořící olej ve fritéze vodou. Své o tom ví i dva kuchtíci na dnešním videu. Voda nalitá do hořícího oleje způsobí doslova výbuch. Z vody se rychle vytvoří velké množství páry, která se promísí s olejem a vznikne tak hořlavá směs.

Jak tedy správně postupovat?

  1. Vypnout fritézu nebo ji lépe odpojit od zdroje el. proudu.
  2. Zamezit přístupu kyslíku a to buď:
    • použitím krytu, kterým jsou fritézy vybaveny;
    • překrytím hasicí dekou;
    • překrytím jiným vhodným nehořlavým prostředkem;
    • uhašením k tomu určeným hasicím přístrojem.
Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
Xyz

Stačí nebýt id*ot a použít hasicí zařízení, to je nad tím friťákem nainstalováno…

Pavel Sláma

Někteří lidé mají holt IQ tykve. Já věděl už v předškolním věku, že na horký olej se voda neleje. A to nejsem kuchař, ani běžně nevařím!