BOZPforum.cz Magazín Logo

Poblíž města Ačinsk, v Krasnojarském kraji na ruské Sibiři, kde v současné době rovněž zuří obří lesní požáry, došlo 5. 8. 2019 odpoledne k požáru a následné masivní explozi muničního skladu! Exploze si vyžádala dle předběžných údajů nejméně jeden lidský život a 8 zraněných! Ruské úřady se rozhodly evakuovat více než 11 000 obyvatel statisícového města.

Z muničních skladů (ukázat na satelitní mapě) u vesnice Kamenka a v blízkosti (cca 10 km) statisícového města Ačinsk a rovněž v blízkosti trans-sibiřské železnice, se ozývají exploze. Jednu masivní, která vyvolala obrovskou tlakovou vlnu, se podařilo zachytit na kameru:

Exploze vyslaly množství smrtících šrapnelů na kilometry daleko. Odhaduje se, že v muničním skladu se nachází až 40 000 tankových a dělostřeleckých granátů!

Úřady vyhlásily v regionu stav nouze a nařídily evakuaci obyvatel několika okresů v Achinsku a měst a vesnic do 20 kilometrů od muničního skladu.

Jedna z obyvatelek Ačinsku řekla: “Je to jeden výbuch za druhým! Co deset sekund, to výbuch!”

Letecký provoz byl pozastaven v okruhu 30 kilometrů od skladu.

Požár vypukl v části skladu se zásobními náboji pro dělostřelectvo.

Místní jednotky hasičů neprodleně započaly práce na likvidaci požáru. Dle dostupných informací mají v současné době již lokalizováno epicentrum požáru. Na pomoc při boji s plameny a nebezpečnými výbuchy bylo nasazeno celkem 14 dálkově ovládaných robotů. Dá se však předpokládat, že výbuchy budou dále pokračovat a situace se může z minuty na minutu rapidně zhoršit!

Přesto stále probíhá evakuace okolních měst a sídlišť a to až ve vzdálenosti 20 km od skladu. V těchto kriticky ohrožených zónách a budovách, z nichž některé byly dokonce výbuchem poškozeny – zejména byla rozbita okna, žije celkem 11 000 obyvatel. Ty se již podařilo evakuovat. Avšak upozornění k přípravě na možnou evakuaci dostalo všech více než 100 000 obyvatel města Ačinsk. Obyvatelé však na pokyn k evakuaci nečekají a z města dobrovolně prchají. Přitom si berou jen doklady a základní potřeby.

Jeden z největších výrobců hliníku, firma Rusal, která má přibližně 30 km od muničních skladů jednu ze svých továren (ukázat na mapě), dokonce v návaznosti na tragické události rozhodla o jejím okamžitém uzavření a evakuaci téměř dvou tisíc zaměstnanců. V továrně zůstal jen nezbytný personál pro zajištění bezpečnosti.

Možné komplikace

Přestože zdroje z okolí požáru tvrdí, že požár je již pod kontrolou, exploze mohou být slyšet ještě několik hodin nebo dnů. Značným problémem je také skutečnost, že masivní exploze mohli do dalekého okolí vymrštit doposud nevybuchlou munici a granáty.

Jakmile budou plameny uhašeny, přijdou na řadu velmi náročné a zdlouhavé práce při dekontaminaci okolí, než budou všichni obyvatelé puštěni zpět do svých obydlí. Při tak velkém množství evakuovaných se dají předpokládat značné problémy s náhradním ubytováním, stravováním a hygienou.

Další videa zachycující sílu a důsledky exploze

V roce 2014 došlo rovněž k masivním explozím v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Ten však ani zdaleka neobsahoval takový arsenál, jako ruský sklad.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 4.5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
4
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram